Een lekker gepocheerd eitje, maar hoe maak ik dat ?

Een gebakken of gekookt ei kent iedereen wel. Er is echter nog een variant, die een stuk minder bekend is: een gepocheerd ei. Minder bekend, maar daardoor zeker niet minder geliefd, want er is bijna niets lekkerder dan een halfzacht gepocheerd ei. Dat heeft een zachtheid dat niet geëvenaard wordt door zijn twee broertjes. Er is echter een nadeel bij het pocheren van eieren: het is zo lastig!

Talloze tips en trucs ten spijt: een mooi rond gepocheerd ei koken is nog niet zo eenvoudig als de ervaren koks je doen geloven. Je kunt heel hard in een pan water roeren, zodat er een draaikolk ontstaat, ‘m in een pollepel doen en dan laten zaken, maar voorkomen dat het eiwit gaat ‘zweven’ en in het water verloren gaat is nagenoeg onmogelijk. Inmiddels is er een hulpje verschenen: de Cuisipro eipocheerder. Ze zitten met z’n tweeën op een karton, een wit exemplaar en een gele. In de kunststof houder zit een roestvrijstalen bakje, waar het ei in gedeponeerd gaat worden.

En eerlijk is eerlijk: met deze eipocheerders kan écht iedereen zo’n lekker ei maken! Hoe? Zet ’n pan ruim water op. Als je de eipocheerders bekijkt zie je onder aan het bakje twee voetjes, en bovenaan het hengsel. Dat hengsel is in hoogte verstelbaar. Zo’n beetje iedere kookpan volstaat dus, maar een steelpannetje is niet hoog genoeg.

Vrees niet: de pan hoeft niet onder water de staan. Je zet de eipocheerders in de pan, en vult hem tot het water bij de eerste gaatjes komt. Dat is al genoeg. Oh ja: vergeet de eipocheerders niet in te vetten. Komt het eiwit namelijk in aanraking met het hete metaal, dan zal het zich daaraan willen binden. Als dat gebeurt krijg je ze niet meer in één stuk los!

Maar goed: je hebt de eipocheerders dus in het water staan. Zet de pan op het vuur, en laat het water koken. Voeg een mooie scheut azijn en zout toe. Kookt het water, dan kun je de eieren in de bakjes laten vallen. Met een beetje mikken is dat geen enkel probleem. Doordat de bakjes nét onder water staan, valt het ei er mooi in, en blijft het ook in het kuipje, dat gevuld is met kokend water. En voila, het lastige werk zit er op. Een paar minuutjes wachten en je hebt een schitterend gevormd ei! Kantel de houders nu een beetje naar achter, zodat het water er door de gaatjes uit kan lopen. Klaar! Heerlijk op een beschuitbol met een plakje gebakken ham, overgoten met een bechamelsausje…

EET SMAKELIJK !

Terug naar alle recepten «