Bloemkoolgratin

Nodig:

1 bloemkool
100 gram gekookte ham in plakjes
geraspte kaas, bijv. Gruyere
25 gram boter
bloem
75 cl. melk
peper, zout en nootmuskaat

Maken:

Verdeel de bloemkool in roosjes, stoom ze ca. 10 minuten of blancheer ze ca. 5 minuten in gezouten water.
Smelt de boter in een steelpannetje, strooi er de bloem bij en roer goed glad.
Laat de ‘roux’ even opdrogen op een lage warmtebron, en leng dan voorzichtig aan met melk. Roer voortdurend tot de saus glad en lichtjes gebonden is.
Voeg er – van het vuur af – de helft van de geraspte kaas aan toe totdat deze gesmolten is. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Leg de plakjes ham in een ingevette ovenschaal, schik de bloemkool erop en lepel de saus erover.
Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
Zet 5 minuten onder de hete grill.
EET SMAKELIJK !

Terug naar alle recepten «